Zitten er ook nadelen aan wasbare luiers?

Als je over een aankoop na zit te denken, is het vaak slim om eens te bedenken wat er allemaal positief aan is en wat er misschien niet zo goed aan is. Dit kun je bij vrijwel alles doen. Mocht je bijvoorbeeld overwegen een nieuwe bank te kopen en je kunt niet kiezen tussen twee verschillende banken, dan kan even kijken naar de voor- en nadelen heel erg helpen. Zo is de ene bank misschien wel wat stijlvoller, maar heeft het als nadeel dat het weer veel duurder is dan de andere bank. Op die manier wordt het maken van een keuze een stuk overzichtelijker. Op die manier kun je ook kijken naar wasbare luiers.

Voordelen van wasbare luiers

Als je al een beetje bekend bent met wasbare luiers, is de kans groot dat je ook al wel een beetje op de hoogte bent van de voordelen. Zo betreft het uiteraard luiers die je kunt hergebruiken. Dit heeft verschillende voordelen voor jou als ouder. Zo is het zo dat je dan niet zo veel wegwerpluiers hoeft te hebben om toch altijd een fijne luier voor je baby te hebben. Daarnaast kun je er op de langere termijn ook echt flink wat geld mee besparen. Ook is het nog zo dat het een stuk beter is voor het milieu om luiers te hergebruiken dan om ze na elke keer weer weg te gooien. En zo zijn er nog wel wat meer voordelen te noemen.

Sneller doorlekken

Er zijn naast al die prachtige voordelen echter ook wel wat nadelen van wasbare luiers te benoemen. Het is goed om het juist ook daarover te hebben, zodat je echt een goede keuze kunt maken voor jouw baby. Zo is een van de nadelen bijvoorbeeld dat ze relatief sneller doorlekken dan wegwerpluiers. Dit heeft te maken met de manier waarop een wasbare luier is gemaakt, maar dat kan wel reden zijn om misschien toch voor een andere luier te kiezen.

Wasbare luiers zijn niet ideaal voor onderweg

Ook kan het geen kwaad om het te hebben over het feit dat dit niet gemaakt is voor onderweg. Als je een hele tijd in de auto moet zitten voordat je op je bestemming aankomt bijvoorbeeld, zal er halverwege wel een aantal keer een luier verschoond moeten worden. Waar je deze anders gewoon weggooit, moet je deze wasbare luiers nu meenemen terwijl ze vies zijn. Dit is gewoon een beetje extra gedoe.

Hou rekening met droogtijd

Verder is het hele ding van wasbare luiers natuurlijk dat je ze gewoon kunt wassen en dat ze daarna weer gebruikt kunnen worden. Het is echter wel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je hierbij wel rekening moet houden met de droogtijd. Sommige wasbare luiers drogen erg snel en zullen dus niet voor heel veel problemen zorgen, maar andere luiers kunnen echt wel even nodig hebben. Als je bijvoorbeeld luiers van bamboe zou willen proberen, kan het best voorkomen dat deze een droogtijd van 2 dagen heeft.